10 Élelmiszergyártás


Ebbe az ágazatba tartozik a mezőgazdaság, erdő- és halgazdálkodás termékeinek feldolgozása, ezekből emberi vagy állati felhasználásra készített élelmiszerek készítése, továbbá számos olyan köztes termék előállítása, amelyek közvetlenül nem élelmiszerek. E tevékenység gyakran eredményez értékes vagy kevésbé értékes melléktermékeket (például a vágóhídon a bőr, az étolajgyártásban az olajpogácsa).

Az ágazat további bontását a termékek határozzák meg: hús, hal, gyümölcs, zöldség, zsír és olaj, tejtermék, gabonaőrlemények, takarmány és egyéb élelmiszerek. A termelés végezhető saját számlára vagy harmadik fél részére (például: állat bérvágása).

A feldolgozóiparba tartoznak azok a tevékenységek is (például a pékség, tésztaüzlet, a hentes és mészáros stb., akik saját terméküket árusítják), amikor a gyártók a gyártással együtt kiskereskedelmi tevékenységet is folytatnak, még akkor is, ha a termék kiskereskedelmi értékesítése a gyártó saját üzletében történik. Ahol viszont a feldolgozás minimális mértékű és nem vezet igazi átalakításhoz, a gazdasági egységet a G (Kereskedelem, gépjárműjavítás) nemzetgazdasági ágba kell besorolni.

Az 56-os (Vendéglátás) ágazatnál említetett feltételek mellett történhet élelmiszer előállítás közvetlen fogyasztásra.

A vágóhidak hulladékának és melléktermékeinek feldolgozása takarmány céljára a 109-es alágazatba tartozik, az élelmiszer- és italtermékek előállítása során keletkező hulladék feldolgozását másodlagos nyersanyaggá a 383 alágazat, az élelmiszer- és italhulladék kezelését pedig a 3821 szakágazat tartalmazza.

Nem ebbe az ágazatba tartozik az ételek elkészítése azonnali (pl. éttermi) fogyasztásra.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A 10-as ágazat alá tartozó alágazat(ok):

  101 Húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása
  102 Halfeldolgozás, -tartósítás
  103 Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás
  104 Növényi, állati olaj gyártása
  106 Malomipari termék, keményítő gyártása
  107 Pékáru, tésztafélék gyártása
  108 Egyéb élelmiszer gyártása
  109 Takarmány gyártása
Bár mindent megteszünk, hogy az oldalon szereplő információk 100%-ig pontosak és megbízhatóak legyenek, hibák, pontatlanságok előfordulhatnak. Az oldal üzemeltetői az ezekből fakadó bármilyen jellegű károkért felelősséget nem vállalnak.