F ÉPÍTŐIPAR


Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik az épületek és egyéb építmények szerkezetkész, valamint szakosodott építése. Idetartozik az új építmény építése, a megfelelő építmények javítása, bővítése és átalakítása, az előre gyártott épületek vagy egyéb szerkezetek helyszíni felállítása, összeszerelése, beleértve az ideiglenes jellegű építményekét is.

A szerkezetkész építmények építése magában foglalja a teljes lakóépület, irodaház, kereskedelmi, közösségi, közcélú, mezőgazdasági stb. épület, valamint egyéb építmény pl. autópálya, út, utca, híd, alagút, vasút, repülőtér, kikötő és egyéb vízi létesítmény, öntözőrendszer (szennyvíz-) csatornarendszer, ipari létesítmény, csővezeték, elektromos vezeték, sportpálya stb. építését.

Ezek a munkák saját vállalkozásban, díjazásért vagy szerződéses alapon végezhetők. A munkák egy része (vagy esetenként az egésze) alvállalkozók által is kivitelezhető. Idetartozik az építési projekt egészéért felelős egységek tevékenysége és az épületek és egyéb építmények javítási munkái is.

Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik az épületek (lásd: 41) és az egyéb építmények (lásd: 42) szerkezetkész építése, valamint az építési folyamat részeként végzett szakosodott építőipari szakmunka (lásd: 43).

Az építési eszköz kölcsönzése személyzettel az adott eszközzel végzett építőipari tevékenységhez tartozik.

Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik még:
- a későbbi eladásra szánt épületek vagy egyéb építmények építésével kapcsolatos épületépítési projekt szervezése a pénzügyi, műszaki és fizikai eszközök együttes biztosításával

Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik - magyar kiegészítés:
A 41 "Épületek építése" - ágazatban jól elkülöníthető a fejlesztők (4110) és a kivitelezők (4120) tevékenysége, mivel más és más alágazatba tartoznak. A 42 "Egyéb építmények építése" - ágazatban azonban mind a fejlesztők, mind a kivitelezők ugyanabba a szakágazatba tartoznak, és a TESZOR 5-6 számjegyű csoport/alcsoport szintjén az eredmény típusából (szolgáltatás vagy termék) kiindulva állapítható meg, hogy fejlesztő vagy kivitelező tevékenységről van szó.

Idetartozik a termőterület építőipari jellegű kialakítási földmunkái (pl. meredek dőlésű területeken, teraszok kialakítása, vízelvezetés, rizsföldek előkészítése).

Ha e tevékenységek célja nem az építmények későbbi értékesítése, hanem üzemeltetése (pl. az épület bérbeadása, feldolgozóipari tevékenység ezen a telephelyen), az a megfelelő tevékenységbe pl. ingatlanügyletek, feldolgozóipar stb. tartozik.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A F nemzetgazdasági ágazat alá tartozó ágazat(ok):

    41 Épületek építése
    42 Egyéb építmény építése
    43 Speciális szaképítés
Bár mindent megteszünk, hogy az oldalon szereplő információk 100%-ig pontosak és megbízhatóak legyenek, hibák, pontatlanságok előfordulhatnak. Az oldal üzemeltetői az ezekből fakadó bármilyen jellegű károkért felelősséget nem vállalnak.