J INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ


Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik az információs és kulturális termékek előállítása és elosztása, az információs, kulturális, valamint adat- vagy kommunikációs termékek továbbítása vagy elosztása, információ-technológiai tevékenységek, adatfeldolgozás és egyéb információ-technológiai tevékenység.

Ennek a nemzetgazdasági ágnak a fő tevékenységei: a kiadói tevékenység (58) beleértve a szoftverkiadást, a film-, videogyártás, televízióműsor gyártása, hangfelvétel rögzítése és zenemű kiadását (59), rádió-televízió műsorösszeállítást és műsorszolgáltatást (60), a távközlést (61), az információtechnológiai szolgáltatást (62) és az egyéb információszolgáltatást (63).

A kiadási tevékenységbe tartozik a tartalom szerzői jogának (copyrights) megszerzése, és ezen tartalom nyilvános megosztása a nagyközönséggel bármely formában. Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartozik a kiadás minden megjelenési formája (nyomtatva, elektronikus /internet/ vagy audio-, multimédia-termékként, mint CD-ROM stb.).

A televízióműsor-gyártást, a -műsor-összeállítást, -műsor-szolgáltatást és a zenemű terjesztését az 59, 60 és 61 ágazat tartalmazza, ezek a televíziós tevékenység vertikumának különböző részei. Egyedi műsorszámok, mint filmek, televíziós sorozatok gyártása az 59-es ágazatba tartozik, míg egy komplett TV-csatorna program összeállítását az 59-es ágazatban előállított műsorszámokból vagy más elemekből (mint pl. az élő híradás) a 60-as ágazat tartalmazza. Ugyancsak idetartozik ezen programok gyártó általi szétosztása. A 61-es ágazatba tartozik a teljes televíziós műsorok műsorelosztása harmadik fél által, bármilyen tartalmi változtatás nélkül. A műsorok szétosztása, történhet földi, műholdas műsorszóró vagy kábeltévés rendszerek közvetítésével.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A J nemzetgazdasági ágazat alá tartozó ágazat(ok):

    58 Kiadói tevékenység
    59 Film, videó gyártás, televízióműsor gyártása, hangfelvétel kiadás
    60 Műsorösszeállítás, műsorszolgáltatás
    62 Információ-technológiai szolgáltatás
    63 Információs szolgáltatás
Bár mindent megteszünk, hogy az oldalon szereplő információk 100%-ig pontosak és megbízhatóak legyenek, hibák, pontatlanságok előfordulhatnak. Az oldal üzemeltetői az ezekből fakadó bármilyen jellegű károkért felelősséget nem vállalnak.