Mik azok a TEÁOR számok?

2019. november 22.

A Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere, közismertebb nevén a TEÁOR az Európai Unió osztályozási rendszerének, a NACE-nek (egészen pontosan a NACE Rev. 2-nek, azaz a második változatnak) a Magyarországon használatos verziója. Az eredetit az EUROSTAT dolgozta ki, itthon pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adja ki, fő intézményi felhasználója a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a NAV.

Hivatalos körökben elterjedt jelölés, hogy egy aposztróffal és az évszám utolsó két szamjegyével utalnak arra, amikor az adott verzió megjelent, a TEÁOR’03 tehát a 2003-mas állapotokat jelenti, a TEÁOR’08 pedig a 2008-asokat (ez a legutóbbi két nagy verzió). Azaz nem teljesen, ugyanis míg az ÖVTJ link a masik posztra kódoknál tényleg évszám szerinti a jelölés (azaz beszélünk pl. ÖVTJ'18-ról), a KSH a TEÁOR-nál ezt valamiért - bár évről évre vannak változtatások a struktúrában, így indokolt lenne - így nem alkalmazza, szóval pl. bár 2019-ben jóval máshogy néz ki rendszer, mint 2008-ban, jelölés szintjén ez sajnos nem látszik.

  • 21 nemzetgazdasági ág (egy karakteres betűjel, elvétve jelenik meg a kód előtt)
  • 88 ágazat
  • 272 alágazat
  • 615 szakágazat

A cégjegyzékek elengedhetetlen szereplője. Vegyük például a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t az Opten adatbázisában.

A legalsó sorban láthatjuk a cég főtevékenységét és annak TEÁOR-kódját, ami ebben az esetben 3523 - Gázkereskedelem. A kód az alábbi hierarchiát foglalja magában:

  • D nemzetgazdasági ágazat = Villamosenergia-, Gáz-, Gőzellátás, Légkondícionálás (ez a kódon pont nem látszik, de az oldalunk rendszere olyan okos, hogy ezt is megmutatja 😉)
  • 35-ös ágazat = Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás
  • 352-es alágazat = Gázellátás
  • 3523-mas szakágazat = Gázkereskedelem

Látható, hogy ahogyan mélyebbre ásunk le, úgy szűkül az is, hogy mire terjed ki a tevékenység.

Ezen kívül természetesen melléktevékenységei is lehetnek egy vállalatnak, ez itt így néz ki:

… és még egy csomó tevékenység.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy ilyen viszonylag merev kódrendszer hogyan fedi le azt a rengeteg tevékenységet, amivel üzletszerűen foglalkozni lehet? Az egyszerű válasz az, hogy nem fedi 🙂, legalábbis nem úgy. Léteznek ugyanis egy-egy szakágazaton belüli gyűjtőkódok, amik nevében szerepel az m. n. s., azaz a máshova nem sorolt rövidítés. Ilyen például a 8299 - M.n.s. egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás kódja, amibe a levél-előrendező szolgáltatástól a független árverésig tartoznak dolgok (persze nem kizárt, hogy egy későbbi változatban ezek külön kódot kapjanak).

Ha végkép elvesznél a besorolás útvesztőjében, még mindig ott van a KSH információszolgálata, ami 7 ezer jó magyar forint + ÁFÁért írásbeli besorolási állásfoglalást készít.

Bár mindent megteszünk, hogy az oldalon szereplő információk 100%-ig pontosak és megbízhatóak legyenek, hibák, pontatlanságok előfordulhatnak. Az oldal üzemeltetői az ezekből fakadó bármilyen jellegű károkért felelősséget nem vállalnak.